Kamp malzemeleri listesi

17-10-2022 14:25
Kamp malzemeleri listesi

EKSİKSİZ KAMP MALZEMELERİ LİSTESİ

Kampa giderken alınması gereken Kamp Malzemeleri Nelerdir ? sorusunun cevabı ve kampa gitmeden hazırlanması gereken kamp malzemeleri listesi ; gidilen bölgeye , hava şartlarına , planladığınız süreye ve bütçenize göre değişiklik gösterir. Eğer ihtiyacıma uygun kamp malzemeleri nelerdir diye merak ediyorsanız, farklı tipteki kamp malzemelerini açıkladığımız yazımızı okumaya devam edin

Kamp hazırlıkları yaparken ihtiyacınız olabilecek herhangi bir şeyi unutmamak için önceden "kamp malzemeleri listesi" oluşturmak oldukça faydalıdır. Kampa giderken yanımıza almamız gerekenler bölge, hava şartları ve süre gibi değişkenlerin yanında kampa ulaşım şeklimize göre de değişiklik gösterir. Örnek vermek gerekirse ;Eğer kamp yapılacak bölgeye bir araçla ulaşacaksak malzemeleri uzun bir mesafe boyunca taşıma ihtiyacımız olmayacagı için daha ağır malzemeler ve yük yanımızda getirebiliriz (Örnek olarak Kamp Sandalyesi , Kamp Masası gibi ). Ancak kamp yapılacak bölgeye uzun bir yürüyüş sonrası ulaşmayı hedefliyorsak daha hafif malzemeleri tercih etmemiz doğru olacaktır. Bu sebeple ihtiyacınız olan kamp malzemeleri nelerdir ? sorusunun tek bir cevabı yoktur ve kişiden kişiye farklılık gösterir.
Bu yazımızda "Kampta olmazsa olmaz" malzemeler ve ihtiyacınıza göre seçim yapabileceğiniz kamp malzemelerinin farklı tiplerinden bahsedeceğiz.

Kamp Malzemeleri Neler ?

Şimdi Hazırlamış olduğumuz Kamp Malzemeleri Listesi PDF Dosyasında "Kamp Alanı Malzemeleri" ,"Kamp Mutfağı Malzemeleri " , "Sağlık & Hijyen Malzemeleri" gibi başlıklar altında sınıflandırdığımız Kamp Malzemelerinin Farklı Tiplerinden bahsedeceğiz. Eğer malzemeler hakkında temel bigiye sahip olursanız Kamp Malzemeleri Nelerdir ? sorusunun cevabını değişen mevsim ve süre gibi farklı parametrelere göre belirlemek ve gerektiğinde değiştirmek çok daha kolay olacaktır. Yazımızda ilgilendiğiniz kamp malzemesinin bölümüne gitmek için aşağıdaki listedeki başlıklara tıklayınız.

1. Kamp Çadırı
2. Kamp Uyku Tulumu
3. Kamp Matı
4. Kamp Sırt Çantası
5. Kafa Lambası ,El Feneri ve Kamp Lambası
6. Kamp Ocağı ve Kartuşu
7. Kamp Mutfak Malzemeleri
8. Kişisel Hijyen ve Sağlık Malzemeleri

Kamp Çadırı

Şüphesiz " Kamp Malzemeleri Listesi " nde en başa yazılması gereken ekipman kamp çadırıdır. Öncelikle bilmeniz gereken "herkese uygun bir çadır" diye birşey olmadığıdır. Kamp çadırları farklı ölçülerde ve farklı özelliklerde üretilmektedir. Örnek vermek gerekirse bazı ultra-hafif çadırlar uzun yürüyüşler sonunda konaklamak için uygunken , daha ağır ve farklı lükslere sahip çadırlar arabayla ulaşabildiğimiz kamp alanları için uygun olacaktır.

Çok fazla detaya girmeden , genel olarak çadırlar 3 Mevsim ve 4 Mevsim olarak sınıflandırabiliriz. 3 Mevsim Çadırlar genelde ağır kış şartları dışında kullanılabilirken , 4 Mevsim Çadırlar ise daha sağlam kumaşlardan sert rüzgarlara ve kar yığınlarına karşı kullanılmak üzere tasarlanmaktadır.

Çadır

Çadırlar en fazla tercih edilen çadır tipleridir. İlkbahar ,yaz ve sonbahar gibi nispeten daha ılıman hava şartları için tasarlanan hafif çadır tipleridir. Genelikle hava sirkülasyonunu sağlayan çift tente sistemi ve gözenekli kumaştan pencere sistemleri bulunur. 3 mevsim çadırlar sağanak yağışlara dayanabilir; ancak sert fırtınalara, şiddetli rüzgarlara veya şiddetli kar yağışlarına sürekli maruz kalındığı durumlar için iyi bir seçenek değildir.

4 Mevsim Çadır

Her mevsim kullanılabilen 4 Mevsim Çadırlar ; özellikle Sert rüzgarlara ve olası kar yığınlarına dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Başlıca özellikleri ağır kış şartlarında ve yüksek rakımlarda kullanılabilmeleridir.
3 Mevsim Çadırlara göre daha ağır ve sağlam bir kumaş ve daha fazla pole sahiptir. Yuvarlak kubbe tasarımları ; kar yığınlarının tente üzerinde toplanmasını engeller. Havalandırmayı sağlayan yapı daha az olduğundan ılık havalarda daha sıcak ve havasız hissettirebilir, ancak sert rüzgarların başladığı zamanlar için en doğru tercihtir.

Kamp Çadırı seçerken dikkat etmemiz gereken noktalardan bir diğeri de konaklayacak kişi sayısıdır. Genel olarak 2 Kişi konaklanacaksa biraz daha geniş bir alan ve konfor için , 2 Kişilik Çadır yerine 3 Kişilik Çadır tercih etmekte fayda vardır. Benzer şekilde 4 kişilik bir aile konaklayacaksa 6 Kişilik Kamp Çadırı tercih etmek daha doğru bir tercih olur.

Uyku Tulumu

Uyku Tulumları ; Kamp Çadırlarından sonra Kamp Malzemeleri Listesi 'nin olmazsa olmazlarındandır. Çadırlarda olduğu gibi , uyku tulumları da farklı ağırlık ve farklı sıcaklıklar için üretilirler. Bu sebeple yapacağınız aktivite ( Sadece Kamp mı? Yoksa "Trekking" mi? ) ve mevsim şartları uyku tulumu seçiminizi etkileyecektir.

Kamp Uyku Tulumu ile Trekking Uyku Tulumu arasındaki farklar nelerdir ?

Uyku Tulumu satan Outdoor Mağazalarına gittiğinizde "Kamp Uyku Tulumu" ve "Trekking Uyku Tulumu" ("Backpacking" diye de adlandırılır) şeklinde farklı isimlendirilmiş ürünler göreceksiniz. Genel olarak Kamp Uyku Tulumları içinde dönebileceğiniz daha geniş ürünlerken , Trekking Uyku Tulumları daha dar ve daha hafif olarak üretilir ve Doğa Yürüyüşü ,Tırmanış gibi aktiviteler için daha uygundur. Eğer hem kamp hem doğa yürüyüşü yapıyorsanız "Trekking" & "Backpacking" Uyku Tulumlarını tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

Uyku tulumlarının üzerinde bulunan ısı dereceleri neyi ifade eder ?

Markalar Uyku tulumlarında "konfor sıcaklık" , "limit sıcaklık" ve "ekstrem sıcaklık " derecelerini yazmaktadırlar. Standart Erkek ve Standart Kadın baz alınarak belirlenen bu ideal sıcaklık değerlerinin , cinsiyete göre değişebildiği gibi kişiden kişiye göre de değişebildiği unutulmamalıdır. Bu sebeple , her zaman kamp yapacağımız bölgede beklenen hava şartlarından daha soğuk şartlar için bir uyku tulumunu yanımızda götürmekte fayda vardır. Eğer hava şartları beklentimizden sıcak olursa uyku tulumunun fermuarını açabilirsiniz.
Kamp Malzemeleri Listesi Uyku Tulumu Isı Değerleri
Konfor sıcaklık : Tulumun içinde rahat bir pozisyonda yatan kullanıcının, üşümeden ve terlemeden, vücut ısısının tamamen dengeli olduğunu hissettiği en düşük sıcaklık limitidir ( Standart kadın değerlerine göre belirlenir ve kadın uyku tulumlarını derecelendirirken kullanılır).
Limit sıcaklık :Tulumun içinde rahat bir pozisyonda yatan kullanıcının, üşümeden ve terlemeden, vücut ısısının tamamen dengeli olduğunu hissettiği en düşük sıcaklık limitidir ( Standart erkek değerlerine göre belirlenir ve erkek ve unisex uyku tulumlarını derecelendirirken kullanılır)

Ekstrem sıcaklık :standart bir kadının uyku tulumunun içinde hipotermi riski olan bir sıcaklık derecesinde yaklaşık altı saat hayatta kalabileceği ısı değeridir.

Uyku tulumu tipleri nelerdir ?

Mumya Tipi : Aşağıya doğru daralan bir kesimi sayesinde daha iyi bir ısı yalıtımı sağlar , daha çok soğuk havalarda tercih edilir.
Yarı Dikdörtgen : Mumya Tipine göre biraz daha geniş bir alana sahip olacak şekilde bir kesime sahiptir , hem rahatlık hem de sıcaklık isteyenler için uygun bir uyku tulumu tipidir.

Dikdörtgen : Bir çok "kamp uyku tulumu" dikdörtgen kesime sahiptir , burada ön plana çıkarılan özellik rahatlıktır.

Kamp Malzemeleri Listesi Uyku Tulumu Tipleri ve Şekilleri

Uyku tulumlarının dolgu malzemeleri arasındaki farklar nelerdir ?

Uyku Tulumlarında Dolgu Malzemesi olarak genellikle "kaz tüyü" ve sentetik elyaflar kullanılır. Isı yalıtımı bakımından uyku tulumu seçiminde oldukça önemli bir faktör olan dolgu malzemeleri aynı zamanda fiyata da etki eden en önemli faktörlerden biridir.

Kaz Tüyü: Kaz Tüyü Uyku Tulumları genel olarak sentetik elyafla doldurulmuş uyku tulumlarına göre daha pahalıdır. Hafif ve sıkıştırılabilir olmasından dolayı tercih edilir ve sentetik elyaf dolgulara göre daha uzun kullanım ömürleri vardır. Kaz Tüyü Dolgunun dezavantajı ıslandığı zaman yalıtım özelliğini kaybetmesidir. Bu sebeple genellikle Kaz Tüyü Uyku Tulumlarının dış kumaşına su geçirmezlik özelliği kazandırılmaktadır.

Sentetik Elyaflar : Genellikle Polyester Elyaflar uyku tulumlarında dolgu malzemesi olarak kullanılır. Kaz tüyüne göre daha uygun fiyatlıdır ve ıslakken de ısı yalıtım özelliğini korur. Bu sebeple nemli havalar için uygundur.

Kamp Matı

Geleneksel Kamp matları yerini son yıllarda Şişirilebilir Kamp matlarına bırakmıştır. 2 kişilik ve tek kişilik olarak bulabileceğiniz bu matlar zeminle olan temasınızı keserek hem yalıtım sağlar hem de daha konforlu bir şekilde uyumanızı sağlar.

Şişirilebilir Kamp Matı: Şişirilebilir Kamp Matları hafif olmalarından dolayı Trekking Faaliyetleri için idealdir. Çoğunlukla üfleyerek şişirebilirsiniz ya da Daha uzun süre kullanım ve daha iyi bir konfor için pompayla şişirilmeleri tavsiye edildiği için ufak bir pompaya da ihtiyacınız olabilir.

Köpük Matlar : Geleneksel köpük kamp matları rulo şeklinde kıvrılarak taşınır , zeminle uyku tulumunuz arasında ısı yalıtımı sağlar. Fiyat olarak oldukça uygundur.

Sırt Çantası

Sırt çantaları genellikle hacimlerine göre sınıflandırılırlar. Sırt çantalarının hacimleri ufak topların çantanın ana bölmesi ve tüm ceplerine doldurulduktan sonra , litre bazında hacim ölçeğine sahip kaplara boşaltılan bu topların ne kadar hacim kapladığına göre belirlenir. Sırt çantanızın büyüklüğünü seçerken ne kadar süreliğine kampa gittiğinize ve kamp bölgesine veya bölgelerine ulaşım sırasında ne kadar ağırlık taşımak istediğinize dikkat etmelisiniz. Genel bir değerlendirme yapacak olursak ;

1-3 Gecelik Kamplar için 30-50 lt

3-5 Gecelik Kamplar için 50-80 lt

5 Geceden fazla Kamplar için 70(+) lt

Sırt çantasına ihtiyacınız olacaktır. Özellikle yağmurlu havalar için çantanızda bulunan malzemeleri ekstra koruma amacıyla sırt çantası yağmurluğu da unutulmaması gereken kamp malzemelerinden biridir.

Kamp Malzemeleri Listesi Trekking Sırt Çantası 

Kamp Aydınlatmaları

Kamp alanında hava karardıktan sonra aydınlatma ihtiyacanız olacaktır . Her ne kadar kurallara uyularak yakılmış bir kamp ateşi bu görevi görse de, unutmamak için mutlaka "el feneri" , "kafa lambası" veya "kamp lambası"nı kamp malzemeleri listesi oluştururken eklemenizi tavsiye ederiz.

Kafa Lambası

Kamp için Kafa Lambası seçerken nelere dikkat edilmeli ?
Hava karardıktan sonra çadır kurarken , el feneri yerine kafa lambası tercih etmek çok büyük kolaylık sağlayacaktır. Günümüzde kafa lambaları uzun ömürlü ve tasarruflu olan LED aydınlatma ve Ayarlanabilir kolaylık sağlamaktadırlar.

Kafa Lambaları Genellikle 3 Çeşit Aydınlatma Moduna Sahiptir.

GENİŞ => Genel Kamp işlerinde ve okumak için kullanılan

ODAKLI / DAR => Uzun Görüş mesafesine sahip karanlıkta patikada yürürken kullanılır.

Kafa Lambalarında Lümen ( Işık Akısı ) Nedir ?

Işık akısı, bir aydınlatma elemanının her yönde yaydığı toplam ışık miktarını yani ışık gücünü ifade eder. Birimi lümen’dir.

Kafa Lambalarında Aydınlatma Mesafesi Nedir ?

Kafa Lambaları metre olarak aydınlattıkları mesafelere göre test edilir. Lümen ışık kaynağının kaynağındaki parlaklığı hakkında fikir verirken, aydınlatma mesafesi ne kadar uzağı aydınlatabildiğini gösterir.

Kafa Lambalarında Pil Ömrü Nedir ?

Kafa lambalarında Pil Ömrü , Kafa Lambasının aydınlatacağı mesafenin 2 metrenin altına düştüğü ana kadar geçen süre olarak hesaplanır.

Kamp Lambası

Eskiden kamp ışıklandırması için cam pencereli gaz yağı lambaları kullanılırdı. Verdiği parlak ve sıcak ışık hala nostaljik olsa da ,günümüzdeki LED aydınlatmadaki gelişmeler artık ışık kaynaklarını daha kompakt bir hale getirerek çantanızda daha kolay taşınabilir hale getirmeiştir.

Kamp Lambası Tipleri Nelerdir?

1. Elektrikli Kamp Lambaları :

LED Teknolojisini kullanan Kamp Lambaları bu sınıfa girerler.
Avantajları:
Daha uzun Pil Ömrü
Daha iyi ışık çıkışı
Sağlam Yapısı
Çocuklar için daha güvenli olması

2. Gaz Yağlı Kamp Lambaları :

Gaz yağı Lambaları yoğun ışık saçtıkları için genellikle tüm kamp alanını aydınlatmak istediğinizde tercih edebilirsiniz.
Dezavantajları:
Havalandırma ihtiyacı
Isı üretirler , çocukların bulunduğu ortamlarda tehlikeli olabilir
Nispeten daha gürültülü yanarlar
Genelikle ağır ve hacimlidir

3. Mum Kamp Lambaları & Fenerler :

Avantajları:
Sessiz ve yumuşak bir ışık
Yakın alan aydınlatması için uygun

Dezavantajları:
Işık gücü azdır
Çadır kumaşı gibi yanıcı malzemelerden uzak tutulması gerekir
Isı üretikleri için yanarken dokunmak için sıcaktır

Kamp Ocağı ve Kartuş

Propan (30% ) ve Bütan (70% )Karışımlı gazın sıkıştırıldığı Kartuş ve Ocak Üniteleri ;kullanımı en kolay ve hızlı Kamp ocağı çözümüdür. Vidalı olarak tercih edeceğiniz farklı kamp ocaklarında , ihtiyacınıza göre 80 (1,5 saate kadar) ,230 ( 4 saate kadar) ,450 gramlık( 7-8 saate kadar) kartuşları kullanabilirsiniz. Kamp sürenize göre ; " kamp malzemeleri listesi "ne bir kaç ekstra kartuş ( uçağa alınmadığını unutmayın) ve çakmak eklemeyi unutmayın...Kamp Malzemeleri Listesi Kamp Ocağı ve Kartuşu 

Kamp Mutfak Malzemeleri

Kamp malzemeleri Listesini oluştururken , Kamptaki kişi sayısı ve kamp ulaşma şekliniz yanınızda götüreceğiniz Kamp Mutfak Malzemelerini etkileyecektir. Eğer Kamp yapacağınız yere uzun bir yürüyüşten sonra ulaşacaksanız , hafif bir kamp ocağı ve hem ısıtma hem de içinden yemek için kullanılmak üzere , yanınızda hafif bir tava götürmeniz mantıklı olur. Bunun yanından plastik sofra setleri ( çatal, bıçak vs) temel ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Aile veya kalabalık bir grupla kampa gidiyorsanız daha fazla yemek malzemesi ( tencere, tava , çatal , bıçak vs. ) yanınızda bulundurmanız gerekecektir. İçeceklerinizi sıcak veya soğuk tutmak için 1.5 Lt'lik bir termos da kampta olmazsa olmaz malzemelerden biridir ve unutulmaması gerekir. 

Kamp için Hijyen ve Sağlık

Kamp süresince muhtemelen şehir merkezinden uzakta olacağınız için kendi sağlığınız için en gerekli ihtiyaçlarınız konusunda daha dikkatli olmanız gerekir.

İlk Yardım Malzemeleri

Varsa düzenli kullandığınız ilaçlar
Tuvalet Kağıdı
Güneş Kremi
Dezenfektan
Islak Mendil

Kamp Malzemeleri Hazırlarken Diğer Ekleyebilecekleriniz

Çok amaçlı Cep Çakısı
Ateş Başlatıcı & Çakmak & Kibrit
Çöp torbası
Katlanır Kürek
Kamp Sandalyesi
Katlanabilir Kamp Masası
Su geçirmez kilitli poşetler ( elektronik eşyalarınız için )
Bant ( çadırın delinmesi , bazı şeyleri bağlama vs gibi durumlar için pratik çözüm )
Paracord İpler ( sağlam bir şekilde malzemeleri bağlamanın yanında ihtiac olduğunda ayyakabı bağcığı , kemer vs görevi de görebilir

Kamp Yaparken Cebinizde Bulunması Gerekenler

Telefon
Pusula
Nakit Para
Kimlik
Sürücü Ehliyeti
Çok Amaçlı Çakı veya Bıçak
Powerbank


İlk başta söylediğimiz gibi yukarıdaki kamp malzemeleri listesi birçok değişkene ve kişisel tercihlere göre farklılık gösterecektir. Her yeni kamp ve trekking aktivitesi sonrasında yeni tecrübeler biriktirildiği için her bireyin kendine ait doğru bulduğu bir liste oluşacaktır. Örnek : Kahve içmeyi çok seven birinin yoğunlukla kamp mutfağına yönlenmesi gibi.
Standart bir kamp için diğer blog yazılarımızda var olan en temel kamp malzemeleri ihtiyaçları konu başlıklı blog yazımızada göz atabilirsiniz.
Bu listedeki başlıkları yazarak kamp öncesinde kontrol etmeyi alışkanlık haline getirmek olası unutkanlıkları önleyerek daha konforlu ve keyifli trekking ve kamp etkinlikleri yapmamızı sağlar.

Blog yazılarımız hakkında önerileriniz için tıklayın.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.